среда, 20. јул 2011.

Nevidljivi okovi





Skoro pročitah knjigu od Bila Brajsona “Made in USA” i on tu govori kako u proteklih 200 godina su se u Americi stalno uvodili neki imbecilni zakoni, tipa u Indijani je 1905. svako ko pomogne mlađem od 21. godine u masturbaciji da se kazni za sodomiju! 1921. kada je rub suknje počeo da se penje do polovine lista u u Juti su razmatrali mogućnost da šalju na robiju žene koje nose suknje sa rubom više od sedam i po centimetara iznad gležnja. 


Virdžinija je donela zakon po kojem je bilo krivično delo nositi haljinu koja otkriva više od sedam i po centimetara  grla. Do 1935. svaki muškarac koji bi izašao na plažu u Altantik Sitiju golih prsa rizikovao je da ga uhapse zbog skarednosti! 

Ili običaj kod nekih porodica da se oblači suknjica na klavirsku nogu zbog poganosti golotinje i sramote zbog gostiju. 

Pa onda Hejsov zakon o kinematografiji  iz 1927. je propisivao da se ne sme strasno i požudno ljubiti na filmu ili veličati kriminal jer bi se time on podstakao i čak je zabranio i Voltu Dizniju da prikaže kravu sa vimenom, i to sve po Hejsovom zakonu koji je btw bio korumpirana stoka a tako moralan u predlaganju zabrana. I taj Hejsov zakon je trajao do 1968. a samo godinu dana kasnije je izašao film u drugoj krajnosti “Butch Cassidy and the Sundance Kid” koji zapravo veliča zločince i prestavlja ih kao kul.

A onda posle izvesnog perioda represije drušva dođe period liberizacije, koja opet odvede u suprotnu krajnost društvo. Tipa kao tržišna liberalizacija od Tačerove i Regana pa 40% stanovnista danas živi od 2 dolara na dan pa onda posredno postanemo robovi Vol Strita tj. "berzanske vlade" kako to kaže Karl Marks. A ko se drzne da se suprostavi globalizaciji na Američki način odmah je okarakterisan kao komunjara, radikal, secesionista, TERORISTA, zatucani seljak, otpadnik…


Čovečanstvo gledano iz očiju Bila Brajsona je kao zbir debila koji sami sebi nešto nameću, uskraćuju ili dozvoljavaju previše a to sve je potpuno nebitno uopšte za kvalitetan život ali te stvari koje nam podmeće određen broj ljudi, lobi za ovo ili ono, "NVO", mediji ili pojedinci nam potpuno menjaju način zivota.


Tako i skorašnje nametanje Amerikanizacije :


Ako nisi za paradu ponosa onda si homofob

Ako ne podržavaš "droljovok" onda si silovatelj

Ako ne podržavas radikalne feminiskinje na svaki mogući način onda si mizogenista

Ako nisi za EU onda si ubica i antiglobalista

Ako se razumeš u računare onda si nerd i ne jebeš ništa

I tako dalje…




Ali ovi ideološki trendovi će proći uostalom kao i naši životi, pa će neki budući Brajson uzeti tastaturu i ismejati nam se pravo u mrtvo lice zato što to i zaslužujemo jer :

Biti ideološki ispravan znači ne misliti – nemati potrebe da se misli. Biti ideološki ispravan znači biti nesvestan” – Džordž Orvel 1984.

Нема коментара:

Постави коментар