недеља, 21. јул 2013.

Srpsko novinarstvo i geneza prosecne afere




1.Javna tajna

Izbije kao afera, tipa korupcija u zdravstvu, korumpirani panduri, razmazeni selebritiji, privatni fakulteti, serija silovanja... Izbije ono sto vecsvi znaju i sto se zna otkako postoji Srbija. Tipa otimanje Kosova, a to je zapravo bila afera iz sedamdesetih godina proslog veka.


2.Nedelju-dve dana tekstovi o nekome/necemu.

Jedan medij napada, drugi brani ili ublazava katastrofu koja inace traje decenijama. Pa onda razni lazni analiticari koji gostuju po emisijama, naruceni tekstovi po novinama, namestene ankete...I uvek pred aferu idu lancani tekstovi o tome nekome ili necemu. Nikada jedan i kraj. Vec ako se krene protiv pasa koji napdaju sledecih nedelja ce svaki dan napadati psi. Ako se ide protiv lekara svaki dan ce neko umirati u novinama. Ako se ide na lecenje, svaki dan neka mala umire i traze se donacije. Ako se ide protiv politicara, svaki dan protiv njega i njegovog resora, koliko je ukrao, koga je zaposlio, koliko para ima, sta mu radi rodbina, koga je jebao, sta nosi, otkud mu pare za taj sat, odelo, auto...Uvek su lancane vesti jer se pravi medijski linc, predatmosfera pred aferu, koja inace nista i ne menja.

3.Afera. 

Kao svi zgrozeni kako je moguce da je direktor primio celi svoju rodbinu da radi. Kako je moguce da je direktor pokrao javno preduzece. Kako je moguce da lekari ubijaju pacijente. Kako je moguce da je politicar otvorio svoju firmu sa drzavnim parama. Kako je moguce da studenti prepisuju. Kako je moguce da se taj ugledni covek bavi prodajom ljudi, cigareta, droge... More komentara osude. Vesanja, kastracija, kamenovanje, sramota... Sve naruceni komentari. Afera traje nekoliko dana, par nedelja maksimum kao ona sa kancerogenim mlekom i GMO hranom i odjednom se afera skida iz etra, prestaje stampanje, emitovanje i nestaje. Nestaje kao DeLorean iz Povratka u buducnost. Kao da ga nikada nije ni bilo. A mesto stare afere koja je imala za cilj da smeni nekog direktora, licna osveta nekog velikog lopova ili smenjivanje ministra, dolazi nova afera.

4.Niko ne odgovara.


Afera se zataskava novom aferom, vecom, jacom, strasnijom, bolnijom. A opet istom koja traje i koja dozivljava sve one etape kao i prethodna. Vinovnici stare afere nastavljaju svoj posao, kradju, silovanje, ubijanje sta god da im je delatnost bila i pre novinske hajke, samo malo pritajenije. Svi zaboravljaju na aferu kao da se nije ni desila.

5. Otupelost

Masa ogugla na sveukupno sranje, niko se vise ne tangira na BUSPLUS, Karadzica, Seselja, DOS kradju, privatizacije, SPS- SNS amnestiranje, kradje javnih firmi, silovanja, napadanje ljudi od strane raznih kucica podivljalih ili pak onih sa gazdama...

Masa pada u delirijum potpune indolentnosti. Otupelost. Stres se nagomilava jer svi vide da od afera nema nista drugo do novih afera, novih likova, novih proneverenih para, morala, sansi, godina... Svi postaju povrsno otupeli ali svi gaje bes koji ceka sitnicu da prokljuca, da svo to sranje sva ta  negativnost koju nam nabacuju potplaceni novinari, korumpirani panduri i sudije, samo ceka da izbije na povrsinu.



6. Bes prokljucava

Masa pocinje da izbacuje stres nagomilan aferama u vidu ubistava, samoubistava, neetickog lecenja, korupcije i raznih drugih oblika samodestrukcije. Novinari trljaju ruke jer ce napraviti od toga novu aferu, a naravno zavisno od medija krivica ce biti bacena na pojedinog "krivca", koji zaista i jeste kriv, ali samo delimicno. U zavisnosti od citanosti masa ce poceti da mrzi pojedinca jer drugi lopov ce finansirati bas taj citani medij, Blic ili Kurir, Vreme ili NSPM, svejedno. Najcitaniji medij ce masu navesti na mrznju onoga ko im ne placa reklame.







I tako u krug.

Javna tajna
Nedelju-dve dana tekstovi o nekome/necemu.
Afera.
Niko ne odgovara.
Otupelost
Bes prokljucava i kreira nove javne tajne, vesti i afere

Нема коментара:

Постави коментар