уторак, 28. фебруар 2012.

12 godina kasnije




Jos uvek gledamo iste programe, citamo iste vesti, gledamo iste ljude, prolazimo kroz iste razrusene  i napustene zgrade u nadi se da ce od sutra sve biti bolje.

Ali nece.

Sutra ce cene biti vece, politicari ce vise lagati, spoljni i licni dug ce se uvecavati a bicemo samo stariji i umorniji za promene. Ideologije dolaze i prolaze a ono sto ostaje je secanje, na sta?


Na iscekivanje za bolje sutra.

Kada vidim “najke” prva asocijacija su mi devedesete, druga robovski rad u Indoneziji na proizvodnji istih, kada gledam Ligu Sampiona vidim deset najbogatijih klubova kako se takmice u zacaranom krugu, vidim namestanje utakmica i profita, kada cujem trziste vidim praznu ideologiju, kada vidim bogate razmisljam koliko siromasnih su morali da ubiju da bi to imali. Kada cujem Oskar vidim internu raspodelu nagrada, iste glumce, iste kompozitore iste rezisere decenijama kako vladaju ogrnuti divljackom instant kulturom halapljivosti.

Kada cujem UN vidim dilovanje droge, savet nebezbednosti, kada cujem Rusija, Kosovo, Tadic, Kina vidim sistemsko nasilje nad narodom, kada cujem MMF-ov paket pomoci  vidim manje hrane na stolu, kada cujem program reformi vidim nezaposlenost, kada cujem izbore vidim izbornu kradju, kada cujem Zapad cujem lazna obecanja i imperijalne teznje, porobljavanje slabijih u vidu radne snage, ubijanje nepozeljnih kroz nedavanje posla…

Kada je Putin dolazio pre par godina pola Beograda je bilo zatvoreno, osecao sam se kao zivotinja u par ulicica dok sam cekao da car prodje, takodje i sa Bajdenom. I uvek se pitam zasto? Da li oni predstavljaju narod i zasto ga se plase? Ako su stvarno izabrani vecinom zasto ne izadju u tu vecinu, a ne da vare shahte u strahu od atentatora? Ili da postavljaju snajperiste na utakmicama ragbija.
Zasto verujemo Republickom zavodu za statistiku, skupstini, pravdi, sudijama, lekarima, vestima, institutima, fakultetima, novcu, feminizmu, bogovima…?

Koliko godina razocaranja treba da prodje da bi uvideli laz tih predstava? Da li je 12 godina lazi , korupcije i (ne)demokratije malo?

Ocigledno nije.

U religije se veruje desetine vekova, u trziste, liberalizam i individualizam mozemo verovati jos par hiljada godina.

Zasto i ne bi?

Kada suvise boli da nista od toga nije istina. Nista od toga zapravo nije vec je zapravo suprotno. Internet nije slobodan, on je zarobljen IP adresama,  spijunima i laznim predstavljanjima. Kao sto su televizija, radio i novine zarobljene zakonom o radiodifuziji, republickom radiodifuznom agencijom, RATEL-om, krupnim kapitalom, postavljanjem podobnih urednika, zakonom o informisanju, opstine lokalnom zivotinjom na celu iste koji prave hareme od javnih sluzbi, javna preduzeca nastanjena Vukom Bojovicem, Tasovcem, Draganom Ambrozicem i ostalim politickim poltronima koji su u tacno vreme rekli podobnu rec, gest ili ucenu.

Trziste je monopol. Globalizacija je centralizacija. Demokratija je biznis. Brend je vlast. Vlast je teror. Zakoni su selektivni. Javno je privatno. Privatnost je javna. Zivot je prezivaljvanje.

12 godina je malo, 12 godina je mnogo.




”Da smo izgubili rat svima nama bi sudili za ratne zlocine.” General Kurtis Lemej





Нема коментара:

Постави коментар