недеља, 19. фебруар 2012.

Za koga glasati?


S obzirom da dolaze izbori a ja kao i milioni podanika koji ovde žive nemamo za koga da glasamo jedino što mi pada na pamet je da mi, napušteni, razoračani, besni, otpušteni, nezaposleni, neisplaćeni, privatnici, mladi i ostatak nezadovoljnika (oko 7 miliona) izaberemo svog predstavnika koji će biti potpuno apolitična ličnost, koja se zapravo nije ni kandidovala a ni ne interesuje je politika, koja nikada nije ni uzela u razmatranje politička zbivanja, niti ima svoj biznis švercovanja oružja, droge ili eksluzivno pravo distributera, koji se ne bavi lobiranjem, savetovanjem i sličnim sranjima koja gledamo svaki dan bespomoćno, već da je izuzet od svog lopovisanja, pošten i možda hipster kada je sam.

Zašto mislim da takav postoji?

Pre krize iz 2008. Island je bio jedna od najbogatijih zemalja Evrope, ali kada su došli banksteri iz Amerike i kada su im, kao i nama, sproveli tržisne reforme, privatizovali, a zapravo pokrali i oteli sve što imaju Island je došao do propasti.

Međutim građani iste nisu mnogo očajavali, čovek po imenu Jón Gnarr[1] inace komičar po profesiji je osnovao stranku “Best Party” koja je sačinjena od apolitičnih ljudi pretežno umetnika, i satirična po diskursu. Oni su hteli zapravo dobro pre svega sebi, a i svojim malobrojin sugrađanima. Best Party je 2010. dobila 34% mesta u gradskoj skupštini u glavnom gradu Rejkaviku sa svojom platformom da žele više zabave u državi, besplatne peškire na svim bazenima, polarnog medveda u zoo vrtu, da vrate ceo dug, da se besplatno može putovati javnim prevozom i koristiti bazeni, da se poveća transparentnost rada državnih organa, a to je i uradio jer vodi svoj javni dnevnik na svojoj fejsbuk stranici itd…[2]

 Prema navodima ekonomista, Island se, suprotno svim očekivanjima, za samo dve godine sam oporavio odbivši pomoc MMF i EU. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj procenjuje da ce islandska ekonomija ove godine prerasti područje evrozone. Ove godine očekuje se i suficit u budžetu.



Zar kod nas ne postoje takvi ljudi?

Siguran sam da su među nama isti takvi kao sa Islanda ali nemaju tajkune iza sebe da im plaćaju kampanje, nemaju budžet srbije da sisaju za svoje spinovanje vesti i kupovinu političkih analitičara, takvi pošteni su umorni od borbe sa korumpiranim sistemom, sa beskonačnim čekanjem na šalterima, sa svađanjem kod lekara, sa borbom za manje školarine, sa prehranjivanjem porodice i čekanje 1. i 15. u mesecu za mrvice za koje su radili 30 godina po ratu i zimi.

Šta možemo?

Jedino sto možemo a da ne budemo uhapšeni, mučeni i izostavljeni je da im bar ne damo svoj glas. Ne da predamo bele listiće kao što plaču oni iz LDPa, već da izaberemo muškarca ili ženu koja po našim kriterijumima ispunjava uslove da nas predstavlja. Verujem da svako zna bar jednog takvog. Ne moramo svi da damo glas istom, već svako nekome kome bi verovao da ga predstavlja bila to Kristina domaćica, Nenad vodoinstalater ili penzionisani lekar.

Zato nemojte da sedite kuci jer je to trend u Evropskoj Uniji zadnjih 10 godina, tamo je sve manji broj koji izlaze na izbore za Evropski parlament, izađite i recite koga biste želeli a ne ko vam je nametnut. Jer kapitalistička diktatura ne zarobljava telo vec duh.

Kada vam zarobe misli, ideje i volju  nije više potrebno da vas drže kao nekada na Golom otoku. Nemojte da vas zarobe kao posle svake neuspele revolucije kada je narod izgubio volju za bavljenjem javnim poslovima i prepustio gmizavcima da siluju građane. Nemojte da reč pošten povezujete sa lopovom na bilbordu, demokratiju sa krađom, promene sa promenom samo imena na vlasti a ne pravom promenom.

Nemojte da vas ubede da “Rat je mir” a “Sloboda ropstvo”, “neznanje da je snaga” a “agresija da je obrana!”

Toliko svako od nas može a da se ne zameri ni sa kim, da izabere i pokaze da nismo iznutra mrtvi iako to vlast od nas želi, da umremo iznutra i budemo potrošački zombiji, da se osećamo bespomoćno i da je svaki otpor uzaludan jer nije.

Dopišite svog čoveka na izborima a ne da zaokružite njihovog nametnutog lopova.

Suštinski listići će biti nevažeći kao i beli ali ovako ćemo poslati poruku o diktaturi koja ovde vlada da ne želimo nametnutog Tita Tadića niti da podržavamo ijednog ludaka sa liste jer su svi oni isti, svi rade za par lopova iz senke tj Zapada ili Istoka.






[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Jón_Gnarr
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Besti_flokkurinn#Besti_Flokkurinn.27s_Platform

Нема коментара:

Постави коментар