четвртак, 7. фебруар 2013.

Kako uspeti u Srbiji?









1) Ulizivanje


Nauči da se ulizuješ. 


Počni od komšija. Hvali im ružno i glupo dete. Gledaj kada izađu napolje a ti se stvori tamo uvek. Vežbaj na onim ljudima koje najviše ne podnosiš. Pričaj im kako su lepi pametni i uporni iako nisu. Ali ne otvoreno već : Kako si to uspeo, moraćeš da mi kažeš, pošalji mi mejl o tome ili pokaži mi ovo ili ono. 


Nenametljivo pokušavaj da budeš često blizu izabrane žrtve, da ne primećuje da mu se ulizuješ. Ne govori loše ni o kome, već ako baš moraš reci da nisi najsrećniji sa tim čovekom ili da nije u redu da kažeš nešto o njemu jer ga ne znaš najbolje. Uvek budi siv, jer svet je siv. Propadaju oni u krajnostima. Propadaju beli i crni. Pozitivni i negativni. Najpametnije je biti siv. Zapamti, nikada svoje mišljenje, nikada stav niti znanje koje nije svojstveno okolini u kojoj živiš. Siv svi.


2) Rođaci



Obavezno lociraj sve rođake do desetog kolena u Srbiji a pogotovo inostranstvu. Ostvari kontakte sa njima prvo preko medija ili slava a onda na duže periode uspostavljaj prisnije veze. Nikada nemoj da im daš do znanja da se družiš sa njima zbog interesa, već jer ste rođaci a krv nije voda i slične gluposti. Šalji im obavezno za sve rođendane čestitke, sms poruke, pozdravljaj ih preko drugih rođaka... Imati slavu je obavezno kao i posećivanje svih svadbi, slava, rođendana jer se tamo okuplja i njihova šira rodbina i tako se širi krug „rođačkih“ veza za posao, biznis, odlazak u inostranstvo ili nešto drugo profitabilno. Zapamti, najbitnija stvar je izgledati kao da ti oni ne trebaju, već imaš želju da sa njima povremeno provodiš vreme. A poverenje ćeš im dobiti ako im pomogneš sa nekim sitnicama u životu. Nikada se ne nudi prvi jer će misliti da si nametljiv i jeftina roba, pusti ih da oni od tebe traže uslugu tako ćeš ih imati u šaci da ti vrate uslugu, iako ste rođaci.




3) Posao



Posao se može dobiti na tri načina u Srbiji : Kurvanje sa vlasnikom/šefom, rođačkom vezom ili partijskom vezom. Ako si muško kurvanje otpada jer su većina vlasnika/šefova muškarci, tada ti preostaju dve opcije, naći rođaka na ili pri vlasti ili se učlani u partiju. Nalaženje rođaka sam objasnio. Partijska veza je mnogo teža stvar. Ako kojim čudom nađete posao najbitnija stvar je na poslu uvideti ko ima stvarnu moć, ko odlučuje i kakva je atmosfera u firmi. Da li ima više struja i koje su. Kome se treba prikloniti ako aktuelni šef dobije nogu ili bude raspoređen na drugo mesto. 


Tu se upotrebljavaju tehnike šlihtanja naučene iz kuće i ulice iz prve stavke (ako ih tada nisi apsolvirao na poslu sigurno nećeš gde su ostali već u prednosti iz te oblasti znanja i rade pre tebe pa znaju kome šta treba i koliko). Nikada ne ostaj predugo na poslu, laži da imaš porodične obaveze ili neke druge iako nemaš. Radi malo, ali da izgleda mnogo. Deluj umoreno. Obavljaj male zadatke da vide da radiš, velike ostavljaj i žali se da je previše posla. Nikada ne idi šefu ili kolegi po hranu u toku radnog vremena. 1) Izgledaćeš jadno, 2) Izgledaće da nemaš pametnija posla nego da budeš kurir, a fakultet si završio, 3) Videćete neko od rođaka ili partijaša van posla i raportiraće šefu, jer svi su špijuni, a špijuni su jer nema realnog posla, već se samo čeka tuđa greška da se pokaže njegov neuspeh i skrene priča sa svog. 




4) Stranka



Danas je aktualna SNS stranka i oni sada postavljaju svuda svoj kadar. Bilo je vredno učlaniti se pre izbora kod njih. Naravno nije svaki član isti. Ko je najviše uradio za partiju ima prednost. Prevashodnu prednost imaju rođaci iz partija a tek onda ko je koliko dugo u partiji i ko je šta učinio, a može da učini donirajući stranci pare ili pribavljajući članove. Primat imaju svi iz Beograda, jer su oni bliži vrhu partije. Oni članovi i odbori iz provincije dobijaju samo ostatke (primer : Za lepljenje predizbornih plakata iz Beograda su slali 3000 dinara za jednu noć rada, vrh partije u provinciji je uzeo za sebe 1500 dinara a drugu polovinu dao svojim članovima koji su lepili plakate. Posao je bio i opasan jer iz drugih partija su isto lepili plakate isto preko noći pa je dolazilo i do tuča između stranačkih lepljača plakata. Dakle, ako će da te zakinu za 1500 dinara za jednu noć, i uz to možeš batine da dobiješ, zamisli šta će ti učiniti za stalni posao od 50.000 dinara u državnoj službi). U provinciji jedino dobija glavni odatle i možda uski krug oko njega.


Ako propadnete u jednoj stranci ili vam ne daju prostora nije nikakva sramota preći preko puta u drugu, treću, dvadesetu. Sve dok ne oformite krug ljudi u stranci nemate ništa (najbolje je poći od novoformiranih stranaka, a danas ih ima mnogo, Dveri, Treća Srbija, Nova Stranka... Ima mnogo izbeglih iz DS-a koji sada formiraju svoju, spominje se i Jeremić). 


Jer ako niste u krugu pri vrhu stranke, a još ste u provinciji zavisite od srećnih okolnosti, da li će neko ići u penziju iz vašeg sela a da stranka već nema obrazovanog kadra koji čeka par godina na to mesto. Što ste mlađi lošija je situacija, makar bili i sa doktoratom. Znanje nije bitno jer u zemlji gde nema proizvodnje vladaju samo porodične i partijske veze. Plen se deli a ne uvećava s tim u vezi nisu potrebni pametni nego rođaci i partijaši.


5) „Prijatelji“




Sve je interes. Prijatelja nema iako se tako zovemo. Ako ste imali sreće roditelji su vas gurali u bogato društvo od malih nogu a i oni sebe u društvo seoske ili gradske elite koja je na vlasti ili u inostanstvu. Ako jeste onda vam je posao mnogo lakši, samo okrenite brojeve i vidite koga je vaš otac zadužio dovoljno da vam nađu posao u državi. Ako roditelji nisu investirali u vas onda je posao mnogo teži ako ne i nemoguć.


Nađite sa dvadeset godina bilo kakav posao, fizikalisanje, moleraj, konobarisanje... Sve pare što dobijete ulažite u sebe. Kupujte skupe stvari, podignite kredit ili pozajmite za bilo kakav auto, ulažite u njega, vozite se stalno iako vam stižu računi koje ne možete platiti za struju, vodu i telefon. Bitno je da okolina vidi da se ima. Kada vas primete posle par godina pozvaće vas oni bolji od vas u njihovo društvo. Delujte pomalo nezainteresovano i OBAVEZNO zauzeto. Kao imate gde da izađete, film da gledate ili putujete. Tako će vam se cena uvećati. Kada izađete sa njima nemojte dozvoilti da vas uhvate da ste slepac na sitnicama, plaćajte svima piće iako nemate para, razvozite ih sve kućama posle žurke iako nemate benzina, plaćajte drogu, parking, hranu, sve dok ste sa njima u društvu. Kada se oni raziđu vratite se svom slepačkom životu malterisanja i moleraja (svo vaše keširanje neće proći nezapaženo, preko Fejsbuka će odjeknuti vaše viteštvo, a slike potvrditi priču, da ste novi poželjni dečko, mladoženja u društvu). 

Oni što su bogatiji manje će primetiti koliko ste jadni. Posle nekog vremena izlaženja u boljoj klasi od sebe nađite i ustanovite ko bi vam pomogao, ili koju bogatunku biste mogli da startujete. Nemojte gubiti vremena sa najboljom ribom iz društva, takve su odavno zauzete jurnjavom bogatuna. Nađite malo ružniju na koju mnogi ne obraćaju pažnju, koja sedi u ćošku i ne penje se na sto tokom refrena pesme. Počnite sa njom drugarski, ali ne previše. Vremenom je izolujte od društva tako da možete lakše da je lažete ko ste i šta imate. Što više svedoka imate teže će upaliti laž da ste na molerisanju samo privremeno i da čekate odličan posao u inostranstvu ili EPS-u. Nikada ne dovodite vaše staro slepačko društvo iz niže klase u društvo više klase gde pokušavate da budete primljeni. Ono će vas samo sabotirati, možda iz ljubomore, možda iz nehata. Dobacivaće vam da nemate para za ovo ili ono, da ste jadnik ili da nemate to što pričate. Dakle ortaci bez zarade nisu ortaci. To su bakterije koje su se nakačile i vuku vas na dno društvene lestvice. Što je put rizičniji veća je šansa za dobit.




 































Artwork by Daniel Galieote  


Нема коментара:

Постави коментар